Friday, August 29, 2008

Perhimpunan Pengakap Malaysia 100 Tahun

Semalam selepas rehat Pn. Gouk panggil aku ngan Etty untuk tangkap gambor(untuk digunakan waktu nak jadi pengawas UPSR)....mesti burok rupa aku tu nanti kan.... aku balik dari sekolah awal sebab nak bersiap pergi Stadium Matsushita, Seksyen 21, Shah Alam.. bawaklah budak2 tue.... berikut kulampirkan gambor2 yang berkenaan.... Aku tersangatnyer happy kerana akhirnya aku berjaya jugak bawak budak aku keluar, walau pun bukan pergi camping pun.... banyak sangat karenah dari pelbagai sudut.... aku akan cuba mengharungi juga karenah2 tersebut kerana minat aku yang sangat mendalam dalam PENGAKAP.....

Selamat Menyambut Ulangtahun Kelahiran!!!

Hari Rabu bersamaan 27 Ogos juga adalah ulangtahun kelahiran anakandaku yang pertama, Fatin... bersamaan dengan birthday adik aku, Acik.... aku memang sedia maklum tapi macam malas nak kecoh.... aku g skul macam biasa... kat computer lab, aku sempat nengok blog adik aku ni..... Menemani aku di situ, Hana....dan juga Abby...pastu aku call KRZ tanya betul ke nak buat makan2... dia kata ikut akulah.... kemudian, aku pun terus set lebih kurang la kan... memula KRZ nak masak nasi ayam, pastuh bila pikir limited time....tukar menu, aku masak nasi putih jer... gulai ayam.... nape nak susah2 kata KRZ, masak lebih kurang jer.... pastu petang, aku sempat lagi g Pengakap, ajar lagu ni...
Gunung Nona
Naik - naik ke Gunung Nona
Pusu pusu melulu
Pandang Kanan & Pandang kiri
Laut biru melulu
Cinta mesti tinggal cinta
Mama panggil pulang Hey Hey Hey
Cinta mesti tinggal cinta
Mama panggil pulang Hey hey hey
Lepas tu balik dalam kul lima singgah MaxValu beli lagi sedikit barang iaitu pinggan kertas, gelas pakai buang dan sedikit jajans.... Aku pun kalutlah masak.... antara menu dalam kepala aku waktu tu...
1. Nasi putih + gulai ayam
2. Spagheti + Bolognaise
3. Roti + Sambal Sardin
4. Sosej rebus
5. Air anggur & Koktel
Pulun masak, rebus 2 peket spagheti, aku berjaya menyiapkan semuanya.... cuma tunggu KRZ jer yang kena masak kuah bolognaise..... oleh kerana hujan turun dengan selebat2nyer, aku pun bancuh air kopi, bimbang semua org tak mau minum air grape sebab sejuk....Pastu, Khaty & Family mula2 sampai, diikuti oleh Kamarul.... Pastu Tinik&Hubby.... Kendian birthday girl-Acik, Biebo & Fizi dan akhir sekali sampai adalah Sherry.... Bila suma sudah sampai, bermulalah acara potong kek.... Cantik tak? Rasanya sedap, sesedap namanya Chocolate Indulgence.....
Highlight of Da' Night....
Acik macam segan jer.... Fatin tu memanglah macam tu, mana akak pernah ajar blow candle.... bukannyer dia malu, dia tak reti sebenarnyer...hehehehe....
Antara hidangan....Acara membahagikan kek.... Acara memperabih makanan.... Lepas kengkawan sekolah aku balik, adik2 stay lagi kat umah, ntah apa dibuat dgn KRZ ni aku pun tak tau... adik aku spt biasa mesti nak jugak tolong aku...apa pun terima kasih yer.... Pastuh, kami sebagai tuan umah menghantar adik2 ke kereta, Fatin dengan harapan dapat ikutlah, hingga merelakan diri didukung Sherry....Rafiq seperti biasa dengan KRZ....Bergambar sekali.... Acik & Biebo....Tamatlah kisah satu malam yang sangat sejuk....

Cara2 memberus gigi dengan betol....

Maka pada hari Rabu bersamaan 27 Ogos, anak2 aku kat sekolah telah diajar cara menggunakan berus gigi dengan betul... Mula2 bebudak disuruh beratur dan pergi mengambil air mengikut giliran, ni model yang aku pilih, Fatimah Zahra binti Ahmad Ariff, pastu mereka mengekori misi untuk pergi ke port yg sesuai untuk memberusi gigi2 mereka itu.... Selepas dudu dalam barisan yang telah ditetapkan, mereka pun mula mengeluarkan ubat gigi.... berikut adalah cara2 memberus gigi berdasarkan gambar..... 3 cara ni, ditunjukkan dengan bebudak terus memberus gigi mereka.... ni pulak gambor anak2 aku..... Terima kasih la misi yer.... tahun depan jangan lupa datang lagi yer....Wassalam

Tuesday, August 26, 2008

Voucher Jusco.... & Meeting SCS....

Malam tadi aku p redeem voucher Jusco yang bernilai RM140. KRZ kata ok jugak sebab dapat bantu kami bulan ni, baru gaji jer duit dah abih....kan... ni ha surat yang dipos ke rumah aku.... ni pulak voucher nye.... Kemudian kami bergegas nak turun p supermarket...nak kejar masa, KRZ ada meting SCS dalam kul 9.00.... Sayur2 yang nampak segar.... makanan laut yang sangat2 segar.... lala yang telah selamat aku masak lemakkan.... ubi kentang....antara barangan yang dibeli.... kemudian, kami terus bergegas ke tempat meting tu... sambil tu aku mengadu ngan KRZ bahawasanya aku tersangatlah lapar.... terasa diri begitu kerdil disebelah 4wd nie.... Kedai tempat meting malam tue... sampai2 jer, meting dah pun mula, belum pun duduk, ada org amik oder, bila tanya KRZ, dia kata dia tak mau makan! Bermulalah hangin aku.... dari tadi lagi aku bagitau aku lapar....aku pun oder nasgorcend... hampeh, takder... last2 makan nasi goreng cina.... KRZ bagi aku jaga 2-2 anak, aku tak heran....anak2 aku juga, yang membuatkan bertambah hangin satu badan, dia p duduk jauh sebatu dari aku! Dahlah tak kenal sapa2 pun, dia boleh buat macam tu... so KRZ please ok, jangan buat macam tu lagi.... esok kalau sakit demam bukannya kawan2 yang nak jaga abang, bini abang yang gomuk ni jugak yang kena hadap tau! mujur KRZ memahami juga aku, dia mari amik Rafiq... dapatlah aku makan... sudah makan, aku bertahan duduk dalam 10 minit, aku ajak KRZ balik.... menyampah aku.... nak duduk lama2 sebab dah takde mood... aku pun snap gambor lebih kurang jer.... On the way balik, aku sempat snap gambo anak2.... ini Rafiq....Fatin makan keropok....nak tau balik umah, KRZ makan nasik... cakap lah dari awal nak makan kat rumah, takdelah aku makan sorang2....ish ish ish... tak patut... tak patut.....

Sweet Memories....

Sweet Memories....

Blog Log

BlogCatalog