Tuesday, December 9, 2008

Melawat Zoo Negara....

Pada 1 Disember 2008, KRZ telah membawa kami ke Zoo Negara... Yeay! Dah lama tak pegi.... last pegi masa aku last year kat maktab... iaitu 6 tahun yang lalu.... rupa2nya KRZ lagi lama tau... "Last ayah datang, ayah kecik lagi!", kata KRZ memberi penerangan pada Cik Fatin.... Biasanya, para pengunjung akan terus belok ke kiri yer untuk melihat binatang2 @ haiwan2 yer.... tapi tidak pada kami.... kami membelok ke kanan.... terus nampak sangkar adik beradik monyet.... yang pertama adalah Siamang ini.... sangatlah malas nak bergerak yer.... mungkin siamang tersebut tiada mood atau pun mungkin dia demam ker... batuk kering ker... kendian ke kandang seterusnya... mari kita tengok adik beradik ungka pulak yer.... ungka adalah sejenis monyet yang sangat lincah.... kepakaran ungka bergayut adalah sangat mengagumkan mata yang memandang..... banyak jenis yer haiwan bernama ungka ni.... ok... sekarang ni pulak iklan my favvy pic No.1 .... Fatin & KRZ..... Ni sewaktu , melihat ungka la ni.... kendian aku tertarik pada beruk ini... mempunyai bulu di atas kepala seumpama rambut kemek.... KRZ kata, beruk ini sangat rajin sekiranya dilatih dengan betul.... beruk ini sangat pandai memetik buah kelapa yer..... penat berjalan, kami singgah di Mini Panggung @ Zoo Negara.....My favvy pic No. 2 - Cik Patin dengan penuh gaya....Waktu tayangannya adalah pada pukul 3.30, ku tanya KRZ katanya dah pukul 2 lebih.... rupa2nya baru pukul 2....

last2 kami p jalan ke akuarium pula.... banyak ikan2 besar dan kecik yang dapat kami lihat.... antaranya ikan ini.... Ikan kaloi.... alah yang macam dalam citer Bawang Merah & Bawang Putih lakonan Latipah Omar tu..... dan inilah kali pertama Fatin dipertemukan dengan ikan patin..... kendian kami kembali ke panggung untuk menyaksikan Animal Show..... Mula2 ada parrot show..... kendian ada seal yang sangat pandai tepuk tangan serta mempunyai leher yang sangat fleksi.... aiyo... kalau manusia yang buat macam tu maunya tak boleh buat kerja selama sebulan..... hahaha... kemudian ada parrot show lagik.... masing2 ada nama binatang2 ni tapi suma aku sudah lupa la....sori yek.... parrot ni kena terbang p tangan penonton yang bermurah hati mendermakan RM10.... oleh sebab Rafiq dodo waktu ni.... jadi aku takdelah bermurah hati nak derma yer... baik...tibalah masa untuk acara utama yer.... sealion yang telah berusia 15 tahun yer....sangat besar..... tetapi dapat melakukan pelbagai aksi serta sangat taat kepada jurulatih.... Bila pertunjukan tamat, kami beredar ke tempat lain pula.... ni ha.... hippopotamus a.k.a badak air.... dia berendam dalam 1/2 minit, kendian akan muncul di permukaan.... seterusnya ini adalah beruang terbesar ... apa namanya? Jap nak recall.... The Grizzly Bear.... P pulak kekandang memerang ni... waktu ni para memerang asyik memandang seekor burung yer di atas pokok.... teringin benau la tuh.....Next, Giant Tortoise : sebutannya tortis yer.... macam2 dan banyak juga kejadian.... tapi kami berjalan sambil bergilir mendukung Rafiq & Fatin.... macam p joging, peluhnyer keluar mencurah2.... dan inilah dua binatang terakhir yang kami jenguk....Selepas itu kali pun pulang....Oh! Penat!!!!!

1 comment:

Arechick Lana said...

nape pi zoo x ajak???huarghh..marah nie.hik3.

akak.memerang tu comey giler..ngape x bawak balik sekor?huhuhu

Sweet Memories....

Sweet Memories....

Blog Log

BlogCatalog