Monday, September 15, 2008

PENDEDAHAN EKSKLUSIF - Aku di zaman Dulu

Oleh kerana aku sudah kena TAGGED, maka dengan rela hati aku meletakkan gambar2ku sejak dari kecil... Aku bahagikan post aku kali ni kepada 5 bahagian.....
A Zaman Baby & Kanak2 - Kelahiran aku amat dinanti2kan semua termasuk abang2 dan kakak2ku... Aku anak ke 5, Abg Atan, Kak Ana, Kak Aton, Abg Adi...aku : Aida... Beza aku dengan abang Adi 7 tahun.... memang depa xcited yang teramat sangat...mak n arwah abah pun beli semua peralatan baru....best sungguh.... tapi waktu tu aku mana tau pun...:D... Ni gambar aku dipegang oleh mak aku yang tersayang, Puan Rapiah Binti Haji Mohamad, Gambar yang ini pula atas meja makan...ditemani oleh anak2 patung kesayangan kakak2ku... memang aku yang termanja kononnyer waktu tuh.... hehehhe....Yang ini pulak, gambar aku bersama Kak Ana (sekarang ni dia tokey restoran kat Terminal 3, Subang)... mak aku kata kakak aku ni tengah main kat luar rumah pun boleh lari balik semta2 nak buai adik yang amat disayangi ni....Gambar ini pulak, aku bersama Abg Atan, waktu ni dia dah masuk MRSM dah, kalau aku tak silap, kalau aku silap, maka korang semua kena tipu ngan aku...hahahhahah....(gelak jahat!) turut kelihatan adik aku, Azah.... Adik aku ni sangat berbeza dgn aku kerana dia kurang tinggi dan kurang cerah!!! Tetiba aku terasa bahasaku sungguh sopan.....
B Zaman Tadika & Sekolah Rendah -Aku dihantar ke Tadika Priyah waktu aku berumur 5 tahun, sebab aku p Tadika, adik aku Azah, seperti biasa pun wajib g skolah...jadi dia tadika start umur 4 tahun....tu yang dia lagi pandai dari aku..... Ni kira tahun terakhir kami kat tadika tu, ada rombongan p Zoo Negara....yang 2 org lagi tu, dua pupu kami....Nor & Hakim.... Lupa aku nak kabor, tahun 1985, arwah abah ditimpa kemalangan yang telah melumpuhkan bahagian kanan seluruh tubuhnya.... kalau setakat badan je sakit ok lagi, abah jadi tak ingat lepas accident tu.... jadi memang mak la yang banyak bersusah payah membela dan membesarkan kami...TQ mak!!! Ni gambor sepupu abah Paksu Din waktu baru kawin dengan Maksu Ila, arwah abah waktu ni dah sakit dah, tapi gayanya macam org sihat kan?apa yang aku tunjuk tu? Gigiku yang rongak..... Gambar seterusnya aku ngan Abg Adi, Kak Ana, Amat dan Azah.... Abang Adi baru dapat anak kedua 08.08.08 hari tuh.... Last sekali gambar untuk bahagian B ni, waktu aku darjah 6, camping kat Sg Chongkak... beria2 aku senyum, padahal aku bukannyer nampak... dah start rabun dah waktu nie.... Anyway thanks to cikgu aku dulu, En. Azhar Bin Mat Hassan kerana bersusah payah tolong aku dulu....JASAMU KUKENANG!!!!
C Sekolah Menengah - Sekolah aku di Seksyen 16, Shah Alam... agak terkenal kerana kenakalan pelajar2nye... aku terkecuali ok... cerita di sekolah menengah ada jugaklah waktu form 1, Kak Azira nak buat aku adik angkat dia....aku pulak serius tak minat...Abang aku ada 2, Kakak aku ada 2, Adik aku pun 2, sorang laki, sorang pompuan.... tak payah nak berangkat2 lagi....Gambar yang pertama ni waktu aku form 2 bersama Cikgu yang bernama Rabiatul Adawiyah...masa ni dia nak tukar sekolah...kenapa aku tak ingat dah...tapi memang baik ngan dia la, dia ajar geografi...next, gambor aku ngan bestfriend aku waktu form 3, Gan Lisa....bila naik form 4 jer, kau terus berubah yer Lisa....tak mau kawan aku dah...huhuhu...Ini adalah sewaktu kami sama2 menyertai Jamboree Pengakap Negeri Selangor di Kem Pengakap Templer, Rawang.... Next, gambar aku bersama 2 org anak Kak Ana iaitu Amri dan Asri.... Amri sekarang dah form 3, Asri pulak baru habis exam, Mak Ndak doakan hangpa berjaya yer....Memang, aku pon merelit gak, bukan kau sorang je...(Ucapan khas untuk adik aku: Acik) waktu ni aku baru balik sekolah, rasanya aku form 4..... Last sekali, inilah kelas kami 5 Yakin a.k.a 5 Sains Teknik....kelas kami tak ramai, hanya 20 org sahaja, aku pulak, masih contact dalam 5 atau 6 org kawan2 yang ada dalam gambor ni....
D Maktab - Kisah aku di Maktab Perguruan Persekutuan Pulau Pinang ni banyak juga.... tapi malas nak citer pepanjang... opsyen aku Pengajian Inggeris & Moral... ini gambor aku bersama Pensyarah Pembimbing...dia ni org Klang, namanya Pn. Wan Faiidzah, ingat lagi namanya...Seterusnya gambor ni pulak, aku bersama Siti Fatimah Binti Anwar... aku rasa dia ni cun sangat... dia kawin awal lagi rasanya belum sempat abis maktab lagi...apa kabor ko skarang ni, Timah?....Next...gambar aku bersama sekawan Kasuwari...kumpulan dalam pengakap...perhatikan betul2, ada tak muka2 yang anda kenal...mesti ada....Last sekali gambar aku bersama Uji Marlina...di Kuala Terengganu...kat mana kau sekarang ni Uji? Waktu ni kami dalam lawatan waktu berkursus di Batu Rakit...
E Posting di SK Kempas, Johor Bahru - akhir sekali...gambar ni tahun pertama aku sambut sebagai guru terlatih....memang best kat sekoah tu, tiap2 tahun ada baju baru....sama2 semua org tau!!! Ni pulak aku ngan Che Alfaliza jaga registration counter waktu ada story telling competition....dah jadi graduan kau sekarang yer....Tahniah!!! Last sekali ini adalah gambar tahun kedua atau tahun terakhir kat SK Kempas...huhuhu...sangat sedih...aku suka sangat menetap kat JB dulu....tapi bukan rezeki aku kat situ agaknyer....terkenang Puan Rabiah yang banyak tolong aku, TERIMA KASIH Kak!!! Bila lah agaknya kita kan bersua lagi...... Sampai sini sahaja buat kali ini..panjang weh...penat menaip, KRZ dah di alam mimpi tu... aku pun nak join jugak...sampai ketemu lagik yer...Wassalam!!!

2 comments:

Arechick Lana said...

hahahaha..akakkkkkkkkkkkkkkk!!!
comey giler masa kecik!sbijik muke rafiki!

patot la rafik comey skalik.
adudududdu...

ala..akak cun la masa skola.
wink3

Aida Fidah said...

Terima kasih kerana memujiku...

Masa sekolah je cun...

Sekarang dah hampeh...

UuuuuuuuuuwwwaaaaAAAAAA!!!!!!

Sweet Memories....

Sweet Memories....

Blog Log

BlogCatalog